Din guide til regler for at have børn med i bilen

Er du i tvivl om, hvordan reglerne er, når det kommer til at have børn med i bilen? Skal alle være fastspændt? Og hvad nu hvis dit barn gerne vil have en ven med hjem fra børnehave, der ikke har sin egen selepude med? Læs med i artiklen her og få mere at vide om, hvordan du skal forholde dig til børn og sikkerhed i trafikken.

Hvor gammelt skal dit barn være, før du kan kassere autostolen?

Det er ikke dit barns alder, der er afgørende for, hvornår du med god samvittighed kan skippe autostolen på bagsædet. Det er dit barns højde, der bestemmer, hvornår det er forsvarligt at nøjes med den almindelige sikkerhedssele i bilen. Når dit barn har en højde på 135 cm, er det lovligt at stoppe med at bruge autostol. 

Hader dit barn sin autostol, kan du dog skifte den ud med en selepude, som er lidt mindre babyagtig. Den er ikke nær så sikker som en autostol, men den er lovlig at køre med – allerede fra dit barn er i 4-års alderen. 

Hvad vil lejlighedsvis kørsel sige?

Kender du det scenarium, at du henter dit barn i børnehave eller skole, hvor du bliver spurgt med bedende øjne, om ikke nok bedstevennen må komme med hjem? Kan du sige ja uden at overtræde loven, hvis ikke du har en ekstra autostol eller selepude i bilen? Svaret er ja.

Du må faktisk godt have et barn med hjem, som du ikke har en autostol til. Det går ind under det begreb, der hedder lejlighedsvis kørsel. Husk dog her, at du skal placere dit eget barn i autostol. Bytter du rundt på rollerne og lader dit eget barn sidde uden autostol, mens bedstevennen bliver sat i autostolen, klapper fælden, hvis du bliver stoppet af politiet. Det er nemlig ulovligt at køre med dit eget barn, hvis ikke det er spændt korrekt fast i alderssvarende autostol.

Glem ikke at slå din airbag fra

Sætter du dit barn i en autostol på passagersædet foran, skal du altid huske at slå din airbag fra i den side. Gør du ikke det, kan det få fatale konsekvenser, hvis uheldet skulle være ude. Kan du ikke finde ud af at slå din airbag fra i den ene side? Så er det om på bagsædet med dit barn!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *